Oletko tsingis-kaanin jälkeläinen?

Me kaikki tiedämme, että 1300 vuotta ennen ajanlaskumme alkua vaikuttaneilla Tsingis-kaanilla ja kymmenellä muulla voimakkaalla aasialaisella johtajalla oli valtava vaikutus historiaan ja siihen, miltä maailma tänä päivänä näyttää. Nyt on kuitenkin saatu selville, että heidän vaikutuksensa oli vielä paljon suurempi mitä ikinä olisimme voineet aiemmin kuvitella.

European Journal of Human Genetics -tiedelehti on julkaissut tietoa yli 5000 miehestä, jotka edustavat lähes 130 väestöryhmää ympäri maailmaa. Näiltä miehiltä tutkittiin heidän Y-kromosomiansa, joka periytyy miespuolisilla henkilöillä sukupolvelta toiselle.

Heidän löydöksensä oli uskomaton. 11 Y-kromosomissa sijaitsevan markkerin perusteella he arvioivat, että maailmassa elää tällä hetkellä 16 miljoonaa miestä, jotka ovat Tsingis-kaanin suoria jälkeläisiä.

Genetiikan asiantuntijat uskovat, että ainoastaan miehillä, joilla on ollut omana aikanaan paljon valtaa, on ollut mahdollisuuksia jättää geneettisen perintönsä niin suurelle alueelle. Tällaisia olivat esimerkiksi sotapäälliköt, jotka vaelsivat Mongolian ulkopuolelle. Kuten professori Mark Joblings on sanonut, "Suuri lisääntymisaste liittyy korkeaan sosiaaliseen statukseen, arvovaltaisilla miehillä on enemmän avioliiton ulkopuolisia jälkeläisiä, matalampi jälkeläisten kuolleisuus ja mahdollisuus useampiin vaimoihin."


Share this Post
Email to a friendPost on FacebookPost to TwitterSubmit to DiggSave bookmark on deliciousFav it on Technorati